Hvem eier bilen?

Søketips

Søk også personlig skilt eller understells­nummer (VIN). Søk etter alle kjøretøy, MC eller tilhenger. Husker du ikke hele skiltet? Prøv avansert søk!

Eksportere bruktbil til utlandet? Vi gir deg 7 steg for å lykkes på veien

Eksportere bruktbil til utlandet? Vi gir deg 7 steg for å lykkes på veien

Norge har en av verdens høyeste bilavgifter. Dette har gjort det attraktivt for nordmenn å bytte ut sine gamle biler med mer miljøvennlige alternativer, som elbil og hybridbiler.

Hva skjer derimot med de bilene som ikke lenger har en plass på de norske veiene? Mange finner veien til utenlandske markeder der etterspørselen etter norske bruktbiler er stor. I denne guiden vil vi ta deg gjennom prosessen med å eksportere bruktbil fra Norge til utlandet, steg for steg.

Steg 1: Forberedelse og undersøkelser 

Før du begynner på salgsprosessen er det viktig å gjøre grundige forberedelser og research. Sørg for at du har all nødvendig dokumentasjon tilgjengelig, inkludert vognkort, servicehistorikk og eventuell informasjon om garanti. Deretter kan det også være lurt å undersøke målmarkedet for bilen din, da ulike land kan ha ulike krav og preferanser når det gjelder bilens spesifikasjoner og utstyr.

Steg 2: Sjekk eksportmuligheter og avgiftsrefusjon 

Du kan få en del av engangsavgiften refundert ved eksport av bruktbilen din. Sjekk Skatteetaten sin kalkulator for å estimere hvor mye du kan få tilbake.

Beregning av refusjon endres fra 1. januar 2024: Skatteetaten vil ikke lengre beregne refusjonsbeløpet etter dagens satser på tidspunktet for utførsel, men redusere tidligere innbetalt engangsavgift med en gitt prosentsats.

Du vil ikke få tilbakebetalt mer enn den avgiften som ble innbetalt på tidspunktet kjøretøyet ble registrert for første gang i Norge. Evaluer om det er økonomisk lønnsomt å eksportere bilen. 

Steg 3: Finn en kjøper i utlandet 

Om du skal eksportere bruktbil til utlandet er du avhengig av å finne en kjøper, men hvor kan du finne disse? En lettvint prosess vil være å benytte selskaper som er spesialisert på å koble selger opp mot internasjonale kjøpere - disse vil håndtere alt fra annonsering til logistikk. Eventuelt kan du selge bilen til en bruktbilforhandler.

Du kan også opprette annonser på internasjonale plattformer. Mobile.de er eksempelvis store på det tyske markedet, ellers så kan det være lurt å benytte sosiale mediegrupper som er dedikert til bilsalg – Facebook Marketplace har for eksempel blitt store på dette. 

Steg 4: Registrer eksport av bruktbil 

For å eksportere bilen må du registrere eksporten hos Statens Vegvesen. Husk å ha tilgjengelig vognkort og eventuell annen relevant dokumentasjon.

Steg 5: Avregistrering av forsikring og vognkort 

Når eksporten er registrert, må du avregistrere bilen fra forsikringsselskapet ditt. Deretter leverer du vognkortet til en av Statens Vegvesen sine trafikkstasjoner.

Steg 6: Betal eventuelle utestående avgifter 

Før du eksporterer bilen må alle utstående avgifter, inkludert bompenger eller eventuelle ubetalte trafikkbøter, være betalt. Dette er viktig for å unngå problemer senere. 

Steg 7: Frakt og transport 

Nå som bilen er klar for eksport, må du vurdere frakt- og transportmetoden. Dette kan inkludere å levere bilen til en speditør eller bruke en transporttjeneste. Sørg for å velge en pålitelig tjeneste som kan håndtere hele prosessen fra henting til levering. 

Meld fra om feil i artikkelen