Hvem eier bilen?

Søketips

Søk også personlig skilt eller understells­nummer (VIN). Søk etter alle kjøretøy, MC eller tilhenger. Husker du ikke hele skiltet? Prøv avansert søk!

Biltyveri - Ikke gi biltyven en fin dag på jobb

Biltyveri - Ikke gi biltyven en fin dag på jobb

Biltyveri utføres daglig, og ifølge statistikk fra Finans Norge ble det stjålet 2377 biler i 2022. Det betyr at det stjeles mellom 6 og 7 biler hver dag.

Totalt 18,5 milliarder kroner ble utbetalt i erstatning for bil og øvrige motorkjøretøy samme år. Dette er det høyeste tallet noensinne og en økning på 13 % fra året før. Etterlystregisteret til Kripos viser at 401 av de stjålne bilene fortsatt har status som etterlyst.

Biltyvens utfordring

Man antar fort at moderne biler med startsperre, spesialnøkler, alarmer og sporingssystemer har gjort det nesten umulig å drive denne typen kriminalitet, men biltyven har endret fremgangsmåte og kompetanse.

Tidligere kunne en bil enkelt tyvkobles, men i dag er tyven i større grad avhengig av å få fatt på nøkkelen eller å kopiere nøkkelsignaler for å få med seg en bil.

Om uhellet skulle skje og tyven har klart å få tak i dette, har derimot dagens bilteknologi avanserte sporingssystemer, som gjør at de er enklere å finne enn før.

Hvordan gjøre biltyveri vanskeligere?

  • Parker bilen på et opplyst og overvåket sted, helst i en låst garasje eller på en bevoktet parkeringsplass.
  • Bruk bilalarm, rattlås, pedallås eller annen tyverisikringen, som gjør det vanskeligere å bryte seg inn i bilen.
  • Ikke legg igjen verdisaker eller andre gjenstander synlig i bilen. Dette kan trigge interessen fra forbipasserende. Ta dem med deg, gjem dem i hanskerommet eller i bagasjerommet.
  • Ikke la bilen stå på tomgang eller ulåst, selv om det bare er for et kort øyeblikk. Tyvene kan slå til når du minst venter det.
  • Merk bilen og bildelene med et registrert merkesystem, som for eksempel DNA-merking. Dette gjør det lettere å spore og identifisere bilen hvis den blir stjålet.
  • Husk å sjekke at bilen er låst og at startsperren er aktivert. Hvis du mistenker at noe er galt med bilen eller nøkkelen, kontakt en autorisert forhandler eller mekaniker.

Hvor mange etterlyste kjøretøy er det?

Det er rundt 80 000 kjøretøy og nærmere 100 000 skilt etterlyst i Norge. Nå er det enkelt å finne ut at den feilparkerte bilen i gata er stjålet på 1881 Regnr, som er oppdatert mot Kripos register over stjålne og etterlyste kjøretøy og skilt.

Les mer om etterlyste kjøretøy her!

Meld fra om feil i artikkelen